Οστεοπαθητική

Τι είναι η Οστεοπαθητική;

     Είναι ένας ανεξάρτητος επιστημονικός κλάδος της Εναλλακτικής ή Συμπληρωματικής Ιατρικής (Alternative – Complementary Medicine). Αποτελεί έναν ολοκληρωμένο τρόπο προσέγγισης των μηχανικών δυσλειτουργιών του μυοσκελετικού συστήματος. Για εκείνους οι οποίοι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την έννοια της Χειροπρακτικής, μπορεί να διευκρινιστεί ότι όσον αφορά το θεωρητικό υπόβαθρο καθώς και την πρακτική εφαρμογή, ουσιαστικά είναι θεραπευτικές προσεγγίσεις ταυτόσημες σ’ ένα μεγάλο βαθμό. Η βασική αρχή που διέπει την θεωρία της Οστεοπαθητικής και της Χειροπρακτικής είναι πως «η δομή κυβερνάει την λειτουργία». Ότι δηλαδή, το ανθρώπινο σώμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός – ένας τέλειος συνδυασμός συγκεκριμένης ανατομικής δομής με ζωτικές φυσιολογικές λειτουργίες – το οποίο μπορεί να είναι υγιές για όσο καιρό παραμένει δομικά ακέραιο. Και πως όταν επηρεάζεται η δομική του ακεραιότητα, αυτό έχει μια αντίστοιχη επίδραση στις φυσιολογικές λειτουργίες. Σε αρκετές περιπτώσεις, κύρια αιτία ενός προβλήματος υγείας είναι μια διαταραχή της δομικής ακεραιότητας του σώματος. Έχοντας αυτό σαν βασική αρχή η Οστεοπαθητική και η Χειροπρακτική ειδικεύονται στις μηχανικές διαταραχές και αλλοιώσεις των αρθρώσεων, ιδιαίτερα της σπονδυλικής στήλης και στις επιπτώσεις που έχουν οι διαταραχές αυτές στο νευρικό σύστημα, στο μυϊκό σύστημα και κατ΄ επέκταση στους μηχανισμούς που προκαλούν πόνο.

Πού μπορεί να εφαρμοστεί η Οστεοπαθητική;

     Η Οστεοπαθητική μπορεί να έχει θεραπευτική εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα μυοσκελετικών διαταραχών, πόνων της σπονδυλικής στήλης όπως του αυχένα και της μέσης, αλλά και σε άλλες παθήσεις που με τη πρώτη ματιά μπορεί να μη φαίνεται ότι έχουν σχέση με την σπονδυλική στήλη, όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ίλιγγοι, μουδιάσματα κλπ. Μπορεί να εφαρμοστεί και να βοηθήσει άτομα όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων: από νήπια έως ηλικιωμένους, από άτομα που κάνουν καθιστική ζωή μέχρι και επαγγελματίες αθλητές. Η θεραπεία με την Οστεοπαθητική βοηθάει τον ασθενή να απολαύσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής και υψηλότερα επίπεδα υγείας και φυσικής απόδοσης.

Πότε δεν πρέπει να επιλέγεται η Οστεοπαθητική;

     Καμμία θεραπευτική μέθοδος δεν αποτελεί πανάκεια και κανείς επιστήμονας δεν κατέχει γνώση «επί παντός επιστητού». Στην περίπτωση που το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζετε δεν έχει σχέση με το φάσμα των θεραπευτικών ενδείξεων της Οστεοπαθητικής, θα πρέπει οπωσδήπτοτε, με την βοήθεια του θεράποντος ιατρού σας, να προσανατολιστείτε στην συμβουλή του εξειδικευμένου για το δικό σας πρόβλημα ιατρού. Προσπαθήστε να είστε σαφείς σχετικά με τον λόγο για τον οποίο επισκέπτεστε το κέντρο Οστεοπαθητικής. Και μην διστάσετε να εκφραστείτε ελεύθερα σχετικά με ζητήματα υγείας για το οποία έχετε αμφιβολίες όσον αφορά την αιτιολογία ή την σοβαρότητά τους. Αυτό θα σας βοηθήσει να κερδίσετε πολύτιμο χρόνο, που σε αρκετές περιπτώσεις επηρεάζει και την επιτυχία της όποιας θεραπείας θα χρειαστεί να ακολουθήσετε. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η οστεοπαθητική θεραπεία πρέπει να αποφεύγεται. Μερικές από αυτές τις περιπτώσεις είναι οι μολυσματικές φλεγμονές των οστών και των αρθρώσεων, ο καρκίνος των οστών και η βαριάς μορφής οστεοπόρωση.

Υπάρχουν παρενέργειες;

     Το μόνο ενόχλημα που θα μπορούσε να υπάρξει μερικές φορές είναι ίσως κάποιος πόνος ή μούδιασμα στη περιοχή που έχουν γίνει χειρισμοί, για την επόμενη ή μεθεπόμενη μέρα της θεραπείας, κάτι που θεωρείται αναμενόμενη φυσιολογική αντίδραση. Εφ΄ όσον οι Οστεοπαθητικοί χειρισμοί γίνονται αποκλειστικά από τον ειδικό, το μόνο που μπορεί να περιμένει κανείς είναι οφέλιμα αποτελέσματα. Φυσικά αναμένεται πως ο κάθε ασθενής θα ανταποκριθεί διαφορετικά στην αγωγή και θα έχει μια ποικιλία αντιδράσεων.